Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet sacituzumab govitecan en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik sacituzumab govitecan gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
sacituzumab govitecan
Sacituzumab govitecan is een monoklonaal antilichaam, een vorm van doelgerichte kankertherapie (‘targeted therapie’). Het herkent heel precies kankercellen en zorgt dat deze cellen doodgaan.
Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van borstkanker.
Artsen schrijven het soms voor bij blaaskanker.
Wat doet sacituzumab govitecan en waarbij gebruik ik het?
Kanker
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziektes. Hierbij delen lichaamscellen zich ongeremd. Dit kan leiden tot gezwellen. Of het zorgt ervoor dat cellen in het bloed en de lymfe niet meer goed werken. Kanker is een ernstige ziekte. Als je het niet behandeld, kan het dodelijk zijn.
Door nieuw onderzoek zijn er nu goede behandelingen voor veel soorten kanker. Snelle behandeling zorgt dat een kankergezwel niet doorgroeit in het weefsel eromheen. En dat het niet uitzaait. Bij uitzaaiingen ontstaat kanker op andere plekken in het lichaam.
Oorzaak
Kanker ontstaat door beschadigingen in het DNA. In elke cel zit DNA. Het bevat de erfelijke eigenschappen van ons lichaam, zoals onze bloedgroep en de kleur van onze ogen. DNA regelt ook belangrijke processen. Zoals hoe snel cellen moeten delen. Bij een celdeling ontstaan uit één cel twee dochtercellen. Deze hebben precies hetzelfde DNA als de moedercel. Raakt het stukje DNA dat de celdeling bestuurd beschadigd? Dan kan de cel zich sneller gaan delen. De dochtercellen hebben dezelfde beschadiging in het DNA als de moedercel. Daardoor gaan ook deze cellen zich ongeremd delen, met kanker tot gevolg.
Het is vaak niet duidelijk hoe DNA beschadigd raakt. Het lijkt soms te komen door chemische stoffen. Zoals teer in sigarettenrook. Of door asbest, alcohol, te veel of te vet voedsel, of straling. Of door de eigenschappen die je van de ouders erft.
Verschijnselen
Er zijn veel verschillende soorten kanker. Elke kankersoort veroorzaakt weer andere klachten. In het begin zijn er vaak helemaal geen klachten. Drukt een kankergezwel tegen zenuwen aan? Pas dan voelt u pijn. Sommige klachten komen voor bij alle soorten kanker. Zoals erge vermoeidheid, minder zin in eten en veel afvallen (bijvoorbeeld meer dan drie kilo in een maand).
Bij borstkanker kunt u een knobbeltje voelen in de borst. De huid kan indeuken of juist rood en gezwollen zijn. En er kan vocht uit de tepel komen of de tepel kan naar binnen trekken. Bij blaaskanker kunt u last hebben van klachten zoals een aanhoudende blaasontsteking, moeite met plassen, pijn tijdens het plassen, bloed in de urine en pijn onderin de buik. Neem bij deze klachten contact op met uw arts.
Behandeling
De behandeling hangt af van de plaats waar de kanker zit en hoe ernstig het is. Operatie, chemotherapie en bestraling zijn de meest voorkomende behandelingsmethoden.
Artsen schrijven sacituzumab govitecan voor bij borstkanker die niet geopereerd kan worden. Of als de borstkanker is uitgezaaid en andere medicijnen niet genoeg hebben gewerkt.
Soms schrijven artsen dit medicijn voor bij blaaskanker als andere medicijnen niet genoeg hebben gewerkt.
Werking
Sacituzumab govitecan remt de celdeling van de kankercellen. Het bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel herkent heel precies de kankercellen en kan daardoor de kankercel binnendringen. Het tweede deel is de chemotherapie. Deze komt vrij in de kankercel en dood de kankercel van binnenuit.
Lees meer over kanker . “Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Infecties in de blaas en urinewegen en zelden bloed in de urine of moeite met plassen.
Infecties in de blaas en urinewegen zorgen voor pijn bij het plassen, rugpijn en jeuk. Raadpleeg bij deze klachten uw arts. Raadpleeg ook uw arts bij bloed in de urine.
Infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid en keelontsteking. Zelden bronchitis, longontsteking, neusverkoudheid, neusverstopping, loopneus, bloedneus of ontsteking van de bijholten.
Waarschuw bij benauwdheid, kortademigheid en hoesten uw arts.
De bijholten zitten in uw voorhoofd. En in uw wangen, links en rechts naast uw neus.
Bloedarmoede en te weinig witte bloedcellen (neutropenie), zelden te weinig bloedplaatjes (trombocytopenie).
Bloedarmoede betekent dat u te weinig rode bloedcellen in uw bloed heeft. Of dat uw rode bloedcellen niet goed werken. Rode bloedcellen zorgen voor zuurstof in uw bloed en zijn erg belangrijk. Bij bloedarmoede kunt u last hebben van snel moe voelen, minder kleur in uw gezicht, moeite met ademen en hartkloppingen. Heeft u hier last van? Raadpleeg dan uw arts.
Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. Bij te weinig witte bloedcellen wordt u sneller ziek. U kunt last krijgen van keelpijn, koorts en kleine wondjes in de mond. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
Bij te weinig bloedplaatjes in uw bloed heeft u meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts bij onverklaarbare blauwe plekken, rode puntjes op de huid, bloedneuzen of bij wondjes die te lang blijven bloeden.
Maagdarmklachten, zoals diarree, overgeven, misselijkheid, verstopping (obstipatie) of buikpijn. Ook minder eetlust, waardoor u kunt afvallen. Zelden brandend maagzuur of opgeblazen gevoel.
Bij maagpijn en brandend maagzuur kan de arts een maagbeschermer geven.
Bij misselijkheid kan de arts een antibraakmiddel geven. Het kan helpen om vaker te eten, maar dan kleine beetjes. Blijft u misselijk of moet u vaker dan één keer op een dag overgeven? Overleg dan met uw arts.
Heeft u diarree of moet u overgeven? U kunt dan uitdrogen. Zorg dat u extra drinkt. Neem contact op met uw arts als u 4 keer op een dag of vaker dunne poep heeft. Of als u ook ’s nachts diarree heeft. Soms krijgt u medicijnen tegen diarree of een vochtinfuus om uitdroging te voorkomen.
Vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid
Huiduitslag, jeuk of haaruitval en zelden acne (puistjes), droge huid, huiduitslag met rode vlekken en bultjes of verkleuring van de huid en nagels.
Soms komt huiduitslag door overgevoeligheid (zie hieronder).
Haaruitval niet alleen van hoofdhaar, maar ook van wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar. Na de behandeling zal het haar na ongeveer een maand weer gaan groeien.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Heeft u hier last van? Neem dan contact op met uw arts.
Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom door aan uw eigen apotheek. Het apotheekteam let er dan op dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Rugpijn of pijn in uw gewrichten, zelden spierpijn of spierspasmen.
Bij spierspasmen beweegt een spier zonder dat u dat wilt. Dit kan pijn doen.
Veranderingen in de hoeveelheid mineralen in het lichaam
De hoeveelheid calcium, kalium, natrium of magnesium kan te hoog of te laag worden. Uw arts zal tijdens de behandeling uw bloed regelmatig controleren.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Griepachtige verschijnselen en koude rillingen
Ontsteking van de darmen
Heeft u vaak last van ernstige diarree en buikpijn, krampen en koorts? Neem dan direct contact op met uw arts.
Bloedvergiftiging (sepsis)
Bij bloedvergiftiging bent u erg ziek door een infectie. U kunt last hebben van hoge koorts, of juist een heel lage temperatuur, snel ademen, snelle hartslag, in de war zijn, suf zijn en minder kleur in uw gezicht. Dit is erg gevaarlijk. Waarschuw direct een arts.
Pijn op de borst of een lage bloeddruk
Bij een te lage bloeddruk kunt u sneller flauwvallen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Angstig voelen
Stijging van uw bloedsuiker. Heeft u suikerziekte (diabetes)? Controleer dan vaker uw bloedsuiker.
U merkt dit doordat u meer dorst heeft, veel moet drinken en plassen.
Leverschade
Dit merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of buikpijn. Of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw bij deze klachten meteen uw arts. Uw arts zal uw leverwaarden regelmatig controleren.
Te veel cholesterol in het bloed. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten groter.
Heeft u al een te hoog cholesterol of vetgehalte in het bloed? Dan zal uw arts daar extra op controleren.
Ongewone smaak in de mond, pijnlijke mond
Dit kan komen door een ontsteking van de binnenkant van de mond, keel en slokdarm. De binnenkant van de mond en keel kan dan vuurrood zijn. Soms heeft u een infect met het herpesvirus in de mond. Dit merkt u aan blaasjes in de mond of keel of een koortslip. Eten en drinken kunnen daardoor pijnlijk zijn. Het helpt vaak om op ijsblokjes te zuigen.
Tijdens de behandeling kunnen (kleine) operaties aan uw gebit of in uw mond de klachten erger maken. Laat uw tandarts uw gebit controleren voordat u met de chemokuur begint. Poets uw gebit extra goed, twee keer per dag, met een zachte tandenborstel. U kunt ook spoelen met een ontsmettende mondspoeling.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Reacties op het infuus. Dit merkt u aan rillingen, duizeligheid, koorts, hoesten, benauwdheid en snelle hartslag.
De klachten beginnen binnen een paar uur na het starten van het infuus en verdwijnen binnen een dag. De arts of verpleegkundige zal u tijdens het infuus en de uren daarna regelmatig controleren. Zijn de klachten ernstig? Dan geeft uw arts soms andere medicijnen om deze klachten te verminderen. Zoals de paracetamol, medicijnen tegen allergie of een puffer tegen benauwdheid. Soms moet de behandeling worden gestopt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik sacituzumab govitecan gebruiken met andere medicijnen?
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u lezen in de bijsluiter bij ‘samenstelling’.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende:
- De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Deze medicijnen zorgen ervoor dat uw bloed minder snel samenklontert. Bijvoorbeeld bij trombose of bij hartritmestoornissen. Sacituzumab govitecan verandert de werking van deze medicijnen. Gebruikt u sacituzumab govitecan? Verandert de dosering? Of stopt u met sacituzumab govitecan? Laat dit dan aan de trombosedienst weten.
Vaccins zoals bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin. Sacituzumab govitecan maakt het immuunsysteem zwakker. Hierdoor werkt uw immuunsysteem minder goed. U kunt dan een infectie krijgen door het vaccin. Krijgt u een vaccin? Overleg dan altijd eerst met uw arts.
Andere vaccins zoals influenzavaccin, tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker, werken minder goed door sacituzumab govitecan. Krijgt u een vaccin? Overleg dan altijd eerst met uw arts. Soms wordt uw bloed onderzocht om te kijken of het vaccin goed werkt. Soms geeft uw arts een extra vaccinatie.
Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u gebruikt. Neem daarom een medicatieoverzicht mee naar het ziekenhuis. Dit overzicht kunt u aanvragen bij uw eigen apotheek. Verandert uw medicijngebruik of krijgt u nieuwe medicijnen in het ziekenhuis? Laat dit dan ook weten aan uw apotheek, zodat uw overzicht klopt.
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals vermoeidheid of duizelig zijn. Dit kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. Rijd geen auto als u hier last van heeft.
alcohol drinken?
Alcohol kan de binnenkant van de maag en darmen, mond en slokdarm irriteren. Hierdoor kunt u meer last krijgen van bijwerkingen aan de maag en darmen. Drink daarom liever geen alcohol tijdens de kuur en zolang u maagdarmklachten heeft.
alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.
Let op! Dit medicijn kan maagdarmklachten geven. Sommige soorten zijn af te raden als u last heeft van uw maag of darmen. Zoals vet eten, eten met veel kruiden, ui of frisdrank.
Meer informatie leest u bij Maagklachten.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Dit medicijn kan schadelijk zijn voor de baby. Tijdens en tot en met 6 maanden na de behandeling mag u niet zwanger worden. Bespreek met uw arts een veilige anticonceptiemethode.
Geef GEEN borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Komt het wel in de moedermelk? Dit kan bijwerkingen bij het kind veroorzaken. Geef ook geen borstvoeding tot en met 1 maand na de behandeling.
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Hoe?
Het infuus wordt door een arts of verpleegkundige in een ziekenhuis toegediend. Het infuus duurt meestal 3 uur. Gaat alles goed? Dan kunnen de volgende infusen meestal in 1 of 2 uur worden toegediend.
Wanneer?
U krijgt het infuus meestal 1 keer per week. Na 2 keer krijg u 2 weken geen infuus.
Hoelang?
U krijgt dit medicijn zolang het goed werkt tegen de kanker en u geen ernstige bijwerkingen heeft.