Apotheek Mierlo bv

van Scherpenzeelweg 13 5731 EG Mierlo Tel:(0492) 664009

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > salmeterol met budesonide inhalatie

Inhoud

salmeterol met budesonide inhalatie

Salmeterol is een langwerkende luchtwegverwijder.
Budesonide is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het is een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven de combinatie voor bij astma.

Wat doet salmeterol met budesonide inhalatie en waarbij gebruik ik het?

Astma

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor u kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar u allergisch voor bent. Op sommige momenten bent gevoeliger voor deze prikkels dan op andere momenten.

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, terwijl mensen met astma hier wel gevoelig voor zijn. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels in aanraking komen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Werking
Inhaleren van salmeterol met budesonide voorkomt aanvallen van benauwdheid. 
Budesonide remt ontstekingen en beschermt de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Het aantal benauwdheidsaanvallen neemt hierdoor af. 
Salmeterol is een luchtwegverwijder. Hierdoor zullen de luchtwegen minder snel vernauwen. Salmeterol werkt langer dan de meeste luchtwegverwijders, zoals salbutamol of ipratropium, namelijk zo’n 12 uur.

De combinatie van budesonide met salmeterol wordt gebruikt om astma-aanvallen te voorkomen. Dit medicijn is niet geschikt om een acute aanval van benauwdheid op te heffen. Daarvoor zijn andere medicijnen meer geschikt, zoals salbutamol en ipratropium.

Behandeling
Als eerste stap in de behandeling zal uw arts u 2 inhalatoren voorschrijven, namelijk een luchtwegbeschermer en een kortwerkende luchtwegverwijder, zoals salbutamol. Als deze onvoldoende helpen, kan uw arts een combinatie voorschrijven van een luchtwegbeschermer en een langwerkende luchtwegverwijder, zoals dit medicijn.

Effect
De werking begint binnen 20 minuten en houdt ongeveer 12 uur aan. De conditie van uw longen zal verbeteren. Hierdoor merkt u meestal binnen 1 tot 2 weken dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. U moet het wel consequent gebruiken, meestal is dat 2 keer per dag.

Lees meer over astma . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Meestal gaat dit over binnen enkele dagen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

  • Verkoudheid

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Schimmelinfectie in mond en keel en andere klachten van mond en keel, zoals heesheid, keelpijn, moeite met slikken, droge mond, een geïrriteerde mond en kriebelhoest.

    Deze bijwerkingen kunnen komen doordat budesonide in de mond en keel achterblijft. Een schimmelinfectie in de mond merkt u aan een witte aanslag in de mond. Raadpleeg in dat geval uw arts.

    Advies bij schimmelinfectie en andere klachten van mond en keel: vaak helpt het in deze gevallen anders te inhaleren, zodat minder budesonide in de keel en mond terechtkomt. Vraag uw apotheek of arts om uw manier van inhaleren te controleren. U kunt hiervoor ook het instructiefilmpje op deze site bekijken.

    Schimmelinfecties, heesheid en keelpijn kunt u ook voorkomen door:

    • na het inhaleren uw mond te spoelen met een slok water en dat vervolgens uit te spugen. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door;
    • na het inhaleren iets te eten of uw tanden te poetsen.

    Advies bij droge mond: als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

  • Hartkloppingen, versnelde hartslag en trillende handen

    Deze klachten horen binnen enkele uren na gebruik over te gaan. Heeft u er na twee weken nog altijd last van, raadpleeg dan uw arts.

  • Longontsteking, bronchitis. Dit is te merken aan meer ademhalingsproblemen zoals hoesten, kortademigheid, een snelle ademhaling, koorts, snelle hartslag, pijn bij diep inademen, slap of lusteloos gevoel en vermoeidheid.

    Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid

  • Misselijkheid

  • Spierpijn, gewrichtspijn en spierkramp

    Raadpleeg uw arts als u dit bemerkt.

  • Psychische klachten, zoals nervositeit, rusteloosheid. Ook kunt u tijdelijk slaapstoornissen hebben.

    Mocht u veel last hebben van deze bijwerkingen, vraag dan uw arts om advies.

  • Toename van de benauwdheid direct na toedienen van het medicijn

    In dat geval dit medicijn niet meer gebruiken en een arts raadplegen.

  • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. Er kunnen dan klachten ontstaan zoals wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.

    Als u last hebt van een of meer van deze klachten, neem dan meteen contact op met uw arts of de spoedeisende hulp.
    De kans dat u oogklachten krijgt is groter als u dit medicijn langer dan 3 maanden gebruikt of als er per ongeluk wat van het medicijn in uw oog komt.

  • Hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of u kunt kortdurend buiten bewustzijn raken.

    Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten of jeuk. In zeer zeldzame gevallen kunt u last krijgen van gezwollen oogleden, lippen of gezicht of ernstige benauwdheid.

    Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, geef dit dan altijd door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Hoge bloeddruk

    Uw arts zal uw bloeddruk regelmatig controleren.

    Deze bijwerking kan zeer zelden voorkomen als dit medicijn in grotere hoeveelheid in het bloed komt. Dat kan gebeuren als u het langdurig of in hoge dosering gebruikt. Of als bij u veel van dit medicijn in de mondholte achterblijft en u dat doorslikt.

  • Te veel glucose in het bloed. Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen verschijnselen van diabetes (suikerziekte) ontstaan. Dit merkt u aan veel dorst en veel plassen.

    Mensen die diabetes hebben kunnen meer glucoseverlagers nodig hebben. Meet extra vaak uw bloedglucose.

    Deze bijwerking kan zeer zelden voorkomen als dit medicijn in grotere hoeveelheid in het bloed komt. Dat kan gebeuren als u het langdurig of in hoge dosering gebruikt. Of als bij u veel van dit medicijn in de mondholte achterblijft en u dat doorslikt.

  • Zwaarder worden

    door het vasthouden van vocht, maar ook door toename van de eetlust. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

    Deze bijwerking kan zeer zelden voorkomen als dit medicijn in grotere hoeveelheid in het bloed komt. Dat kan gebeuren als u het langdurig of in hoge dosering gebruikt. Of als bij u veel van dit medicijn in de mondholte achterblijft en u dat doorslikt.

  • Kneuzingen en blauwe plekken

    doordat de huid dunner wordt. Raadpleeg uw arts als u dit bemerkt.

    Deze bijwerking kan zeer zelden voorkomen als dit medicijn in grotere hoeveelheid in het bloed komt. Dat kan gebeuren als u het langdurig of in hoge dosering gebruikt. Of als bij u veel van dit medicijn in de mondholte achterblijft en u dat doorslikt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik salmeterol met budesonide inhalatie gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige bètablokkers. Bètablokkers worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, migraine, schildklierziekten en examenvrees. Bètablokkers kunnen het effect van salmeterol tegengaan. Hierdoor kunt u meer last van benauwdheid krijgen. Als u merkt dat u benauwder bent, neem dan contact op met uw arts.
    Gebruikt u een bètablokker? Neem contact op met uw arts als u deze combinatie voorgeschreven krijgt. Mogelijk is een ander medicijn beter geschikt voor u.
    De bètablokkers bij hart- en vaatziekten waarbij de wisselwerking optreedt zijn carvedilol, labetalol, propranolol, sotalol.
  • De antischimmelmedicijnen itraconazol en voriconazol, de antibiotica claritromycine en erytromycine en het medicijn tegen de ziekte van Cushing ketoconazol. De hoeveelheid budesonide in het bloed kan door deze medicijnen stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Uw arts zal extra letten op bijwerkingen.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn in de normale dosering veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de zwangerschap of voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Goed inhaleren is lastig en vergt veel oefening. Alleen als u goed inhaleert komt de werkzame stof diep genoeg in uw longen om te werken.
  • De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of u alle handelingen goed uitvoert.
  • U kunt op deze site instructiefilmpjes zien van de meest voorkomende inhalatieapparaatjes. Hier kunt u controleren of u alle handelingen goed uitvoert.
  • Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, in de apotheek controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies.
  • Spoel na het inhaleren uw mond met een slok water en spuug dat vervolgens uit. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. U zorgt er zo voor dat alle budesonide uit uw mond is verdwenen. U voorkomt hiermee heesheid en schimmelinfecties in uw mond. Als u na het inhaleren gaat eten of uw tanden poetst zal dit effect nog groter zijn.

U inhaleert salmeterol met budesonide als poeder. Voor een poederinhalatie moet u krachtig kunnen inademen. Vindt u dat moeilijk? Vraag dan uw arts of apotheker om advies.

De capsules met inhalatiepoeder plaatst u in de inhalator. Het inhalatieapparaatje prikt de capsule kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. Het apparaatje verslijt door het gebruik. De capsules worden dan niet meer goed open geprikt. Daarom zit er in elke verpakking met inhalatiecapsules een inhalatieapparaatje. Als u een nieuwe verpakking opent, kunt u het nieuwe apparaatje gebruiken. Gooi het oude apparaatje weg.

Wanneer?
Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als u 2 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de 12 uur, bijvoorbeeld vóór het ontbijt en vóór het avondeten.

Hoelang?
Binnen 1 tot 2 weken zult u merken dat u minder benauwd bent. Pas na een aantal weken is het effect optimaal. Is er na 4 weken nog onvoldoende effect? Overleg dan met uw arts. Mogelijk moet de dosering aangepast.

Terug naar overzicht